Fokus på barnet, ikke på sygdom
Børnehuset Siv er et specialiseret dagtilbud med fællesskab og leg for sårbare børn i alderen 0-6 år – og deres forældre. Huset er opdelt i separate afdelinger for børn med fysisk sygdom og børn på autismespektret (ASF).
Nyere forskning tyder på, at leg styrker syge børn i deres behandling og kan have en positiv effekt i forhold til smerte, kvalme, stress og angst*. Børn i lange behandlingsforløb, der samtidig skal være i skærpet isolation, har ikke mange muligheder for at få leg ind i hverdagen, og slet ikke sammen med andre børn. Sygdom og isolation kan ydermere have den konsekvens, at barnets udvikling går i stå, eller endda bliver sat tilbage.
I Børnehuset Siv har vi de sikre, hygiejniske rammer og professionelle kompetencer, der skal til for at kunne samle en børnegruppe med særlige behov. Vi har erfaring for, at det sociale samvær og leg hjælper med at fjerne opmærksomheden fra sygdom og lette en svær hverdag præget af hospitalsbesøg og medicinering. Aktiviteter, sang, leg og fællesskab under trygge forhold og med høj faglighed bidrager til at styrke barnets udvikling på trods af sygdom og svækkelse.
En gennemgående bekymring for forældre til alvorligt syge børn er deres børns mangel på kontakt til andre børn og dermed manglende mulighed for normale, sociale samspil med jævnaldrende. Børnehuset Siv giver alvorligt syge børn mulighed for at kunne være sammen med andre børn.”
– Pernille Brodtkorb, cand.psych,
klinisk psykolog, Rigshospitalet
Fællesskab for børn – og forældre
På børnekræftafdelingen pa Rigshospitalet gennemgår børn langvarige og ofte belastende behandlingsforløb med gentagne indlæggelser pa hospitalet. På grund af et svækket immunforsvar, er en mindre gruppe af børn med kræftsygdomme isolerede og afskåret fra den normale læring og socialisering i daginstitutioner. Både sygdom og behandling er en stor belastning for barnet og kan være med til at påvirke barnets udvikling. Familien befinder sig ofte i en svær situation på grund af barnets sygdom og den deraf følgende isolation, og det normale hverdagsliv ændres for hele familien – både patient, forældre og evt. raske søskende.
Børnehuset Siv er et tilbud til hele familien – og først og fremmest et fristed fra sygdom og behandling. Husets pædagoger har alle stor erfaring med indsatsen for de kritisk syge børn og deres behov. Børnehuset Siv er et godt tilbud og supplement, i forhold til læring og socialisering, som disse børn kan have behov for. Forældrene får i Børnehuset Siv mulighed for at dele erfaringer med andre forældre i samme situation og på den måde opleve støtte i en svær hverdag.
Sammenfattende er Børnehuset Siv et rigtig godt tilbud til de familier med kræftsyge børn der ikke kan benytte deres almindelige daginstitution i en kortere eller længere periode”.
– Thomas Frandsen
SeniorProjektChef, Overlæge,
Mary Elizabeths Hospital
Rigshospitalet
Specialiseret viden og erfaring
Børnehuset Siv har siden 2000 været et tilbud til sårbare børn og deres familier, og er det eneste af sin slags i Danmark. Vi samarbejder med kommuner og sundhedsvæsen og har gennem årene opbygget mange specialkompetencer, der gør, at vi kan løfte denne særlige opgave med at sikre fællesskab og leg både under og efter sygdom – hvad enten barnet er knyttet til Siv for en kortere eller længere periode.
Medarbejderne har deres professionelle baggrund inden for mange grene af pædagogikken, psykologien, sundhedsvæsnet m.fl. Vi har lang erfaring i arbejdet med syge børn og deres forældre, som står i en svær situation, og vi har de faglige og menneskelige kompetencer til at hjælpe dem igennem og ruste dem til en normal tilværelse.
Vi står til sundhedspersonalets rådighed mht. sparring og afdækning af et barns og families behov. Vi går gerne i dialog mht. tilpasning og udvikling af særlige tiltag. Og vi hjælper med formidling af nødvendig information og kontakt til hjemkommuner i en visitationsproces.
Vores ydelser
- Godkendt som et særligt dagtilbud hjemlet efter Barnets Lov § 82, jf. § 83
- Fællesskab og leg for 0-6 årige sårbare børn
- Separate afdelinger til børn med ASF og børn med fysisk sygdom
- Pladser til børn før og efter et operationsforløb
- Støtte, netværk og efterværn til forældre
- Fleksibel dagligdag tilpasset familiernes behov
- Skolestue med aktiviteter, der ligner børnehaveklasse for skoleudsatte børn
- Forberedelse og brobygning til almindelig institution eller skole
- 1:1 støtte, skærmning og TEACCH pædagogik til børn med ASF
- Et konsultativt team med psykolog, ergoterapeut og logopæd til børn med ASF
Barnets sårbarhed kan skylde
- Fysisk sygdom (fx hjerte- og lungelidelser, sjældne diagnoser, immundefekt, transplantationer, metaboliske lidelser, kræft, neurologiske lidelser, komplekse tarmsygdomme, kirurgiske sygdomme, børn i palliativ behandling, særlige hudlidelser med øget infektionsrisiko)
- For tidligt født
- Nedsat immunforsvar
- Medicinsk behandling
- Behov for restitution
- Autismespektrumforstyrrelser (ASF)